Waarom zijn talen zoals ze zijn? Wat maakt complexe communicatie mogelijk? Wat doen taal en technologie met ons? Mijn onderzoek formuleert nieuwe antwoorden op deze vragen.

Ik ben taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en leider van het onderzoeksprogramma Toekomsten van taal, waarin we onderzoeken hoe we onze wereld vormgeven met taal en met technologie. Dit werk wordt ondersteund door een Vici-beurs vanuit het talentprogramma van NWO (2025-2030). We bouwen ook voort op inzichten uit mijn onderzoeksprogramma Elementaire deeltjes van de taal (2019-2024). Daarin deden we onderzoek naar de kleine woordjes die onze gesprekken stroomlijnen en zo complexe communicatie mogelijk maken.

(“Toekomsten”, meervoud? Taal als technologie? Kijk dit interview in De Nieuws BV voor een eerste blik op de vragen die we in dit project onderzoeken.)

Ik ben vereerd met de Young Scientist Award in Humanities 2020 die ik mocht ontvangen van de KNAW. De jury prees mijn toewijding aan open wetenschap en de “onconventionele vragen” die mijn interdisciplinaire werk stelt. (Nee, ik ben ook niet kapot van prijzen met bedrijfs- of familienamen erin.)

Als taalwetenschapper doe ik onderzoek naar talen over de hele wereld. Zo doe ik veldwerk in Ghana en werk ik samen met collega’s in Japan en Denemarken. Omdat taal op het kruisvlak ligt van verschillende disciplines werk ik ook veel samen met andere onderzoeksvelden, van antropologie tot psychologie en cognitiewetenschap.

Taal is voor de mens wat water is voor de vis: zo verweven met ons leven dat we niet zonder kunnen en tegelijk zo alledaags dat het niet opvalt. Ik voel me bevoorrecht dat ik daar onderzoek naar kan doen, en ik vind het enorm leuk om ook anderen in te wijden in de wondere wereld van taal.


Nieuw! Opening up ChatGPT — ons onderzoek naar de transparantie van open alternatieven voor automatische tekstgenerators. Lees erover in de Volkskrant, raadpleeg het korte wetenschappelijke artikel, of ga naar onze European Open Source AI Index.